Лява и дясна версия на конвектори

Знаете ли, че в нашата продуктова гама има опция за лява и дясна версия на конвектори ФОКС?

Първо трябва да се каже, че ФОКС има два модела, при които няма значение, дали конвекторът е ляв или десен – това са ФОКС ДУАРФ (FOKS DWARF) – скамейков конвектор (с решетка или с дъска) и конвектор ФОКС КЛАУД (FOKS CLOUD) – подов конвектор без вентилатор. Тези модели могат да се монтират както с ляво, така и с дясно свързване, тъй като конструкцията им е симетрична.

Проблем възниква при конвектори ФОКС СПИРИТ (FOKS SPIRIT), ФОКС СМАРТ (FOKS SMART) и ФОКС БРИЗ (FOKS BREEZE), т.е. конвектори с вентилатор, както и при ФОКС ЕЛЕМЕНТ (FOKS ELEMENT) – стенен конвектор.

Нека да започнем с конвекторите с вентилатор – тези модели имат точно определено място за вентилатор и топлообменник. Това означава, че ако искаме конвекторът да е монтиран по стандартен начин (важи за повечето видове помещения*) – топлообменника е под прозореца, а вентилатора е към помещението - той ще има връзки за тръби отляво, а кабелната проходка за захранване ще бъде отдясно. С други думи, когато гледаме от помещението към прозореца и вентилаторът на конвектора е към помещението (правилен монтаж), тогава връзките за тръбите ще са вляво.

„Добре, но аз искам отворите за тръбни връзки да бъдат отдясно? „Трябва да ли да монтрам конвектора по "неправилен" начин?"

Не, това не е необходимо :) ФОКС винаги има решение – в този случай дясна версия на конвектора е отговорът, който търсите. Дясната версия е огледален вариант на стандартната – лява версия. Това означава, че ако гледате от помещението към прозореца, отворите във ваната за свързване с тръбите са отдясно, а кабелната проходка отляво, но вентилатора и топлообменника остават на правилното място. В кода за поръчка на такъв модел конвектор трябва само да се добави буква „R“. Например FPKV 160/9/28-S-R (буквата „S” означава сребърна алуминиева рамка).

При стенните конвектори ФОКС ЕЛЕМЕНТ дясна версия означава само това, че отвора в корпуса за термостатична глава е отдясно. За техният код важи същото, както и за кода на конвекторите с вентилатор, а именно – в кода за поръчка трябва да бъде добавена буква „R“.

Сега вече знаете.

Поздрави от екипа на Фидокс България

*стандартен начин на монтиране е, когато вентилаторът е към помещението и духа към прозореца. За конвекторите с опция до-охлаждане – ФОКС БРИЗ – това е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРАВИЛЕН начин за монтаж!