Свързване на подови конвектори

Знаете ли, че и подов конвектор с дължина 50м не е нещо невъзможно?

Когато се нуждаем от един дълъг подов конвектор, например, в коридор или по-голяма заседателна зала, има два начина как да го постигнем. Първата опция е да използваме няколко отделни конвектора - с разстояние между тях или просто залепени един до друг. В този случай, обаче, нито разстоянието между тях, нито съединените рамки изглеждат много добре.

„Добре, но аз искам целите 50м да изглеждат като един непрекъснат конвектор – ще ми трябва ли извън габаритен транспорт, за да си доставя един такъв?"

Разбира се, че не. ФИДОКС винаги има решение (това не Ви ли звучи вече познато?). Просто трябва да се поръчат няколко подови конвектора със стандартните дължини (макс.300см), които могат да са свързани в една непрекъсната линия, заради променена конструкция на ваната. Как става това – страниците на ваната т.е. лявата част (с кабелна проходка) и дясната част (с отвори за тръбни връзки) на конвектора са понижени с няколко сантиметра, за да може решетката да лежи върху тях непрекъсната.

„Ее, стига де, значи да си купя ножовка и да срежа тези страници, така ли трябва?“

Може и така, но ФИДОКС Ви предлага по-лесно (и най-вероятно и по-точно) решение. Просто поръчайте конвектори, които са вече подготвени за свързване. Как? С определени кодове за поръчка. На картинката по-горе има ситуация с три свързани подови конвектора. Този най-отляво е свързан през дясната си страница – затова към кода му за поръчка ще добавим букви „–CR“ (от английското Connection Right). Средният конвектор е свързан и през двете си страници и кодът му ще бъде обогатен с три букви „–CLR“ (Connection Left Right). Последният, десен конвектор, е свързан през лявата си страница и Вие вече можете да предположите какъв ще е кодът му ... да, точно така „–CL“ (Connection Left).

Ето Ви точните кодове и на трите конвектора от картинката:

FPK 060/09/28-S-CR, FPK 060/09/28-S-CLR, FPK 060/09/28-S-CL (буквата „S“ означава сребърна алуминиева рамка).

„Ами добре, разбрах, но ако ще поискам ляв вариант на ваната? Там ще настане истински ... ужас.“ (за повече информация относно ляв и десен вариант на конвектори, прочетете предишната ни статия тук). Все пак ще Ви дадем решение и на този проблем и запомнете, че ляв и десен вариант на конвектор е проблем САМО, при подови конвектори със вентилатор!

Код „-CR“ означава понижена страница, която е отдясно, „-CL“ е кодът за лява понижена страница и „–CLR“ - за страниците, които са понижени от двете страни - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ дали ваната е лява или дясна. Така че и при вана, която има отвори за тръбните връзки отляво (ляв вариант), кодът „–CR“ ще означава, че понижената страница е вдясно, т.е. там, където в този случай е кабелната проходка.

С други думи – няма значение дали ваната е „лява“, или стандартна (= „дясна“). Буквите R и L винаги означават тази страна (страница), към която е прикачен следващият конвектор.

Така че примерен код за конвектор „А“ с вентилатор, който ще е с ляв вариант на ваната и ще бъде свързан с друг конвектор „Б“ през дясната си страница (значи конвектор „А“ ще е най-отляво) ще е: FPKV 160/9/28- S-L-CR.

И примерен код за конвектор „А“ с вентилатор, който ще е стандартен (десен) и ще бъде свързан с друг конвектор „Б“ отново през дясната страница (значи конвектор „А“ отново ще е най-отляво) ще е: FPKV 160/9/28-S-CR.

Сега вече знаете.

Поздрави от екипа на ФИДОКС